Hundratals mc-åkare samlas för streetrace

Trafikpolisen slog igår kväll till mot så kallad streetracing på Bogårdsvägen utmed Nynäsvägen i Södra stockholm. Varje vecka samlas mc-förare för att köra i höga hastigheter.

– Oftast samlas man här onsdagkväll eller söndagkväll och kör. Det kan vara som mest 100-150 motorcyklar plus åskådare. Man kör på bakhjulet, man tränar på hur långt man kan åka. Man kör på framhjulet, eller bara kört så fort man kan förbi här, säger Göran Bohlinder, chef för Trafikpolisen i Stockholms län.

Igår kväll hade Trafikpolisen flera patruller på plats vid Bogårdsvägen som går parallellt med och mellan Skogskyrkogården och Nynäshamnsvägen i södra Stockholm.

Flera av motorcyklisterna ertappades med hastigheter på uppemot 200 kilometer i timmen, och en som körde på Nynäsvägen förlorade omedelbart körkortet berättar Göran Bohlinder.

– En körde förbi i 200 meter på bakhjulet i säkert 100 kilometers fart på 73:an. Han är rapporterade för vårdslöshet i trafik och vi tog hans körkört. Det skrämmande är att han inte anser att han gjorde något fel utan han tycker att det var ok att köra på bakhjulet i trafiken. Kör man på bakhjulet har man ingen som helst kontroll över vad man gör, säger Göran Bohlinder, chef för Trafikpolisen i Stockholms län.

Polisens taktik igår var att kontrollera själva motorcyklarna, som ofta har tekniska fel enligt polisen. Av 11 motorcyklar som besiktigades igår hade en majoritet tekniska fel.

Flera dödsfall har inträffat i år där man kappkört eller åkt på bakhjulet och Göran Bohlinder tycker att sådana kontroller som gjordes i går är nödvändiga.

– Det dom här gör är ett stort hot för trafiksäkerhet för tredje man som inte har en chans att skydda sig om det kommer en motorcykel i 200 km eller kommer en motorcykel på bakhjulet i 100 km, säger Göran Bohlinder, chef för Trafikpolisen i Stockholms län.