HALLAND

Nya regler för blodgivare

Nya regler för blodgivare gör att landstinget måste ändra om i sin verksamhet. De som ger blod ska vid varje tillfälle först ha personliga hälsosamtal, och då behövs fler anställda med behörig legitimation och nya enskilda rum där man kan prata diskret.

– Vi får skapa isolerade bås så att samtalen kan ske med sekretess. Man måste respektera blodgivarens integritet och ta det här väldigt taktfullt, säger Tom Lundahl, verksamhetschef för blodgivningen i Hallands Landsting.

Enligt socialstyrelsens nya regler får fler ge blod och den som har haft ett sexuellt riskbeteende stängs inte längre av på livstid. Istället sätts man i karantän i ett år. Det är mer relevant menar socialstyrelsen som också skärper säkerheten genom att kräva personliga intervjuer vid varje blodgivning och de ska skötas av legitimerad personal.

Dessutom kommer fler tester att göras på själva blodet, och alla delar behövs, säger Tom Lundahl.

– Testerna är ju inte 100 procentliga, det finns ju tidsfönster där våra tester inte avslöjar eventuell smitta. Det är därför intervjuerna och hälsodeklarationerna är så viktiga.

Tror du att det finns risk att ni tappar blodgivare när det blir omständligare att ge blod?

– Det finns naturligtvis en risk men jag hoppas att vi ska kunna sköta detta så att blodgivarna känner sig bekväma och fortsätter att komma. Det är ju oerhört viktigt för sjukvården, säger Tom Lundahl.

Halland har nästan 9 000 aktiva blodgivare. Malin Fransson är en av dem och hon har inget emot de nya reglerna.

--Det är väl bara bra så att de har koll på vad de får för blod. Och vi får tillfällighet att ställa frågor, säger hon.