Finansexpert:

"Skuldavskrivning enda lösningen för Grekland"

Grekland kommer att tvingas göra någon form av skuldavskrivning snart - den bedömningen gör Alan Beattie på Financial Times. Och görs det under ordnade former kommer Grekland att kunna stanna kvar inom euro-samarbetet. Vår utsända samtalade med Alan Beattie i London.

– Grekland måste minska sin skuldbörda, det är oundvikligt, den är helt enkelt för stor. Frågan är bara hur det sker, på ett ordnat sätt där man kommer överens med långivarna om att skriva ner värdet på lånen - eller på ett kaotiskt sätt där man helt enkelt slutar betala ränta. Det bästa vore självklart en ordnad nedskrivning, säger Alan Beattie.

Till vardags arbetar Alan Beattie i Washington och bevakar internationell handel för Financial times. Nu är han i London för att gästföreläsa på London School of Economics.

Och han tror helt enkelt inte att Grekland kommer lyckas få sin ekonomi att växa samtidigt som de genomför massiva besparingar. Och när de inser det om ett halvår eller ett år så blir en skuldavskrivning den enda möjliga lösningen.

Och det här räknar finansmarknaderna med säger Alan Beattie.

Men det är svårt att tyda hur stora nedskrivningar Grekland kommer tvingas göra - kommer värdet på grekiska statspapper minska med 20 procent, 40 procent? Men det kommer krävas en rejäl nedskrivning för att den grekiska ekonomin ska återhämta sig anser han.

Och Alan Beattie menar att eurozonen kan hantera en ordnad nedskrivning - pengar från internationella valutafonden skulle hjälpa Grekland under tiden, och franska, spanska och tyska banker skulle kunna få hjälp från den nyskapade europeiska räddningsfonden.

Och i de stresstester som snart ska publiceras i EU ingår ett scenario med någon form av grekisk nedskrivning.

– Allt annat vore korkat, säger han.

Men varför har då Grekland inte tagit steget tidigare? För att ingen politiker vill ses som den som ger upp, säger Alan Beattie. Så var det i Argentina i början av 2000-talet och så är det nu igen.

Och, säger han, problemet är att allt måste vara så hemligt, ytterst få känner till planerna, för att inte skapa oro på marknaden. Så om något liknande förbereds just nu så är det kanske bara Greklands premiärminister Giorgos Papandreou och en eller två till som vet om det säger han.