Mer debatt kring gängbråk

Efter den senaste tidens bråk mellan två grupperingar i Valsätra och Gottsundaområdet i Uppsala menar nu Centerpartiets nya förstanamn i Uppsala Stefan Hanna att det bör till en förändring. Han tycker att samhället måste reagera mycket starkare när grupper drabbar samman och gör upp utanför samhällets rättssystem.

Reaktionerna hittills har varit alltför lama mot det som hänt i Valsätra och Gottsunda, hävdar Stefan Hanna.

– Det är oacceptabelt att det finns grupper i samhället som skapar sina egna regelsystem och som har sina egna klaner eller olika former av grupperingar som är mer eller mindre brottsliga. Det måste vi som samhälle se till att vi inte accepterar. Det är svenska normer och svenska regelverk som gäller i Sverige och vill man påverka dom får man göra det demokratiskt, säger Stefan Hanna.

I måndags var det minst ett 30-tal personer som var inblandade i bråket, som delvis var mycket våldsamt och där två personer knivskars, och för de händelserna anhöll åklagare i går två misstänkta för mordförsök. Också tisdags- och onsdagskvällarna var det oroligt, och en frisersalong i området fick tre nätter i rad fönsterrutor till lokalerna krossade.

Stefan Hanna är förutom politiker också ordförande för Företagarna i Uppsala och menar att det är oacceptabelt att företagare på det här sättet ska drabbas av gängens framfart, och han kräver att problemet med grupperingar som ställer sig utanför samhället diskuteras öppet:

– Som alltid är dialogen viktig. Att man vågar diskutera de här frågorna och vågar göra det öppet och att man inte per definition är invandrarfientlig för det. Vill man hitta vägar framåt måste man kunna diskutera saken och inte bara sopa den under mattan, säger Stefan Hanna (C).

Även på Uppsalapolisen anser man att de två grupperingarna i Valsätra och Gottsunda ställer sig utanför samhällets rättssystem och i stället utövar ett eget. Christer Nordström, presstalesman.

– Ja, det är helt uppenbart och det har vi många exempel på. Utredningar med fällande domar där inblandade personer efter det att dom meddelats fortsätter att hota och trakassera, och det här är naturligtvis ett bekymmer, säger Christer Nordström.

Också i invandrarkretsar råder ilska över de två grupperingarnas framfart i Valsätra/Gottsunda. Vazgen Haghverdian har frisersalong på Bandstolsvägen nära den kollega som drabbats av fönsterkrossning, och han menar att alla invandrare drabbas av det som gängen gör:

- Vi drabbas mer än dom, eftersom det är vi som syns i samhället. När en invandrare gör fel tänker folk att det är alla invandrare som gör fel.

Så vad vill du säga till dem som bråkat här i området?

– Dom kan gå ut skogen och slå varandra hur mycket som helst. Dom måste ändra sig, sluta störa samhället, sluta göra dumheter. Det finns en massa möjligheter i Sverige som ni kan utnyttja er energi och kraft på, säger Vazgen Haghverdian.