gävleborg

Gnistor orsakar skogsbränder igen

Flera bränder har den senaste tiden startat på grund av gnistor som bildats i skogsmaskiner. Skogsbranden i Kitte i Bergsjötrakten under torsdagen är bara ett exempel.

Efter de stora bränderna i Hassela för ett par år sen har räddningstjänst, skogsbolag och länsstyrelsen börjat samarbeta för att skärpa säkerhetsarbetet, men riskerna går inte att få bort helt.

– Det handlar om deras ekonomi och kravet på att få ut timmer ur skogen, säger Lennart Juhlin på Norrhälsinge räddningstjänst.

Ett generellt problem

Men han tycker att man borde vidta bättre åtgärder.

– Det är bara att konstatera att vid den senaste branden så fanns ingen bevakning och maskinerna hade kedjorna på. Det här är ett generellt problem som berör hela skogsindustrin.

Några metoder som skogsbolagen använder sig av för att undvika bränder är att avverka nattetid, ha extra brandbevakning eller avbryta avverkning på torra områden när brandrisken är stor.

Det krävs bara små gnistor

Men trots försiktighetsåtgärder är det lätt hänt att det börjar brinna.

– Ibland krävs det otroligt små gnistor för att det ska börja brinna. Vi har högre beredskap nu, men det går ändå inte att garantera någonting, säger Magnus Aretorn, skogsskötselchef på Holmen Skog som ansvarade för området i Kitte där det brann under torsdagen.

Marcus Morey-Halldin
marcus.morey_halldin@sr.se