Skåne

Företag missar lönsam mångfald

Skånska företag kan tjäna mycket pengar på att öka den etniska mångfalden på arbetsplatsen. Men det är inte många företag som vet hur de ska jobba med frågan på ett sätt som gynnar dem, anser Region Skåne.

Regionen vill dock förändra den saken.

Rolf Tufvesson (KD) är ordförande i beredningen för mångfald och integration. Han ser stora möjligheter i en ökad mångfald inom näringslivet.

– Arbetsgivarorganisationerna måste bli mer på hugget och se att detta är en möjlighet att hävda sig mot andra delar av landet och Öresundsregionen, säger han.

En undersökning som Region Skåne har gjort visar att skånska företag vill anställa fler människor med invandrarbakgrund men inte vet hur de ska gå tillväga.

Och om företaget redan har en etnisk mångfald på arbetsplatsen så vet man oftast inte hur man använder resursen för att förbättra företaget.

– Som att dra nytta av de nysvenskar som finns och deras erfarenheter och kompetens. Men också att lära sig om nya marknader, där man kan tjäna pengar. till exempel inom mat och kultur, säger Tufvesson.