Resistent mygga kan minska malariaspridning

Forskare i USA har genetiskt lyckats framställa en mygga som är resistent mot malaria. Upptäckten hoppas kunna leda till att minska spridningen av sjukdomen i framtiden.

Malaria som dödar en miljon människor varje år, främst barn, sprids när en mygga får i sig parasiten från en person och sedan för den vidare till en annan.

Parasiten behöver i regel två veckor på sig att mogna först i myggan, som lever ungefär lika länge. Därför försökte forskarna vid Arizona universitet först och främst korta livslängden på myggan som skulle betydligt minska spridningen av malaria, enligt studien som publicerats i tidskriften Public Library of Science.

Forskarna ska nu ha förändrat en gen så att den skapar ett protein som gör att myggans celler inte kan kommunicera med varandra. Något som krävs för malariaparasiten att mogna. Resultatet, en mygga med 20 procents kortare livslängd, och total oförmåga att sprida malarian vidare.

Målet är att släppa ut myggorna i malariadrabbade områden, säger en av forskarna Michael Riehle, till tidningen Scientific American.

Det svåra är att ge dem ett övertag mot de andra malariamyggorna, menar han.