Åskovädret

Hela Gotland drabbades av strömavbrott

Omkring 100 kunder, främst söder om Hemse, är på söndagseftermiddagen fortfarande utan ström efter lördagens strömavbrott som drabbade hela Gotland. Arbetet med att laga de trasiga transformatorerna beräknas pågå hela eftermiddagen, enligt GEAB.

Klockan 17.04 på lördagskvällen blev hela Gotland strömlöst sedan åska och blixtnedslag slagit ut elkablarna till Västervik på fastlandet. Vid 21.30 uppgavs strömmen vara tillbaka hos de flesta.

Strömavbrottet på den sena lördagseftermiddagen innebar att samtliga cirka 39 000 GEAB-abonnenter på ön blev strömlösa. Bolaget satte då igång reservkravt i form av gasturbiner som står i Slite.

Vid halv åtta-tiden uppgav Gotlands Energi AB att förbindelsen med fastlandet fungerade igen och stora delar av mellersta och norra Gotland hade fått strömmen åter.

Stora delar av Gotland var redan sedan lunchtid på lördagen utan ström i olika omgångar på grund av åskvädret .

Strömavbrottet ställde till med en hel del problem. Bland annat var affärer och restauranger tvungna att stänga och färjor till Grönkullavik ställdes in. Också räddningstjänsten fick det hektiskt då de fick åka på många larm, bland annat ett i Visby där flera personer hade fastnat i en hiss. Man har även fått pumpa vatten ur ett tiotal hus runt om på ön. Blixten har också slagit ner i ett antal teleledningar i byggnader runt om på ön. Inga bränder har dock rapporterats.

Gotlandsnytt-Ekot-TT