GÄVLE

Byggnadsingenjörer heta på arbetsmarknaden

Många av länets ungdomar väljer att flytta från länet för att söka sig till populära högskoleutbildningar som leder till jobb. Men det finns också utbildningar i närheten som är högattraktiva.

Eva Holmberg Tedert är verksamhetsansvarig på Arbetsförmedlingen i Gävle och hon säger att många av de jobb där det behövs arbetskraft kräver långa utbildningar och att det inte alltid är det ungdomarna är sugna på.

– Ofta handlar det om långa högskoleutbildningar för de här arbetena det är brist på folk och det tar tid. Det gör att ibland hamnar vi i situationer då det är brist på folk, säger hon.

"Började med att jag ritade hus"

Inom vissa av de heta yrkena på arbetsmarknaden som apotekare, läkare, psykolog och biomedicinsk analytiker får man flytta från länet för att kunna hitta ett lärosäte som ger rätt utbildning. Men för nyuteximerade byggnadsingenjören Stina Almberg ifrån Hagaström fanns utbildningen på cykelavstånd på Gävle högskola. Hon har drömt om yrket sen barnsben.

– Det började med att jag ritade hus. Nu tittar jag ständigt på hus och undrar hur man gör saker, sedan läser jag allt jag ser om byggnadsteknik i dagspressen, säger hon.

Stora avgångar i byggsektorn

Stina Almberg är bofast med familj i Hagaström och söker främst jobb i länet. Hon hade räknat med stora pensionsavgångar i byggsektorn men inte med det extra gynnsamma läget just nu med mycket jobb inom framförallt anläggning.

– Jag tycker det känns bra. Jag tror jag kommer att kunna få ett jobb här i Gävleborg men att det kanske kan ta lite längre tid för mig än vad det tar för de som kan söka över hela landet, säger hon.

Robin Oljelund Kjellberg
robin.oljelund_kjellberg@sr.se