Flera kan sägas upp på Röda korset

Röda korset på Gotland kan behöva säga upp flera anställda när hjälporganisationen måste spara miljontals kronor och skära ned 30 procent av verksamheten.

Det är de som arbetar med administration som kan bli av med jobbet under nästa år.

Anledningen till besparingarna är den förtroendekris som uppstått i kölvattnet av bedrägerihistorien med före detta kommunikationschefen och kritiken mot höga löner och arvoden. Förtroendekrisen har nämligen gjort att tusentals medlemmar hoppat av att och insamlingar och böss-skramlande gett mindre än tidigare. Samtidigt har satsningarna på aktier inte gett lika mycket utdelning som tidigare år.

Det här gör att Röda korset nu måste spara 150 miljoner kronor, något som i slutänden drabbar alla regionkontor, inklusive Gotland, även om insamlandet just här på ön faktiskt gått lika bra som tidigare.

Risken är också att Gotland inte får ha kvar sitt regionkontor. Idag jobbar det tretton personer på kontoret med bland annat utbildningar och ekonomiredovisning som stöd till alla de som arbetar frivilligt.

Regionchef Göran Wahlqvist tror att det kan bli uppemot tre som får sluta, men hoppas att Gotland kanske istället kan få ta hand om andra centrala uppgifter. Han är inte heller orolig för Röda korsets framtid eller rykte.