Linköping

Pengar på hög inget problem

Flera miljarder i forskningspengar ligger kvar oanvända på landets lärosäten. I Linköping fanns en halv miljard i oförbrukade forskningsmedel förra året.

– Ska vi göra riktigt bra forskning tar det tid. Ibland tar det tid på grund av det är svårt att rekrytera forskare, säger Lars Holberg som är informationsdirektör på universitetet.

Regeringens satsning på forskning har gett landets högskolor och universitet gott om pengar. Förra året satsades 30 miljarder men en stor del av forskningsmedlen ligger kvar oanvända. Vid Linköpings universitet var det en halv miljard förra året, i hela landet över tolv miljarder. Orsaken är att det är svårt att få tag i forskare, enligt Lars Holberg.

– Vi skulle egentligen rekrytera ett par professorer varje månad de närmaste åren.

Men enligt Lars Holberg är de oförbrukade forskningspengarna inte ett problem. Istället finns nu goda möjligheter att rekrytera forskare internationellt.

– På många håll i världen har universiteten det kärvt, och det innebär att det finns ett gyllene läge för de svenska universiteten att rekrytera forskare internationellt.