Vindkraft - tuff utmaning för samebyar och projektörer

Det är svårt att få rennäring och vindkraft att existera tillsammans, men med projektet Vindren försöker de få vindkraftsprojektörer och samebyar att samexistera.

– Jag tror vi kan hitta former som funkar bättre framgent än vad det gjort hittills, men det är ett svårt område det är det, säger Anders Enetjärn, vd för företaget Enetjärn natur AB i Umeå som driver projektet Vindren.
Än så länge har projektet Vindren bland annat tagit fram riktlinjer om hur man bedriver samråd mellan vindkraftsprojektörer och samebyar. Snart har man också ett färdigt förslag om hur man jobbar med miljökonsekvensbeskrivningar.

Avtalsfrågor viktiga
En annan del man jobbar med är avtalsfrågor mellan samebyar och vindenergibolag. Anders Enetjärn tycker att det är ett väldigt viktigt område eftersom man med avtal skulle kunna göra en tydlig spelplan mellan de båda parterna.
– Som det varit hittills har det varit en tuff utmaning för båda parter med de här stora anstormingarna av många vindkraftprojekt i renskötselområdet och många i samebyarna känner sig väldigt osäkra på hur det här kommer att påverka dom, säger Anders Enetjärn.

Kan det här projektet verkligen hjälpa dom att komma överens?
Ja, det är väl en hjälp för samebyarna att vi talar om för både samebyar och projektörer hur vi tycker att samråd ska gå till. Sen när man kommer till det här med avtal, så har vi förslag på skrivningar, konkreta skrivningar, som handlar om att samebyarna ska ha möjlighet, i endel eller alla fall ha möjlighet att få ersättning för den tid dom lägger ner men också för att få ersättning för den påverkan som vindkraftanläggningen faktiskt medför på rennäringen, säger Anders Enetjärn.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio