STOCKHOLM

Kritik mot privatisering av skolhälsan

Stockholms stad kommer från årsskiftet att öppna för privata aktörer inom skolhälsan. Dessa ska väljas ut i en upphandling nu under hösten.
Pia Lejkemo, på Vårdförbundet i Stockholm är starkt kritisk till den utvecklingen. Hon ser upphandlingen som ett led i en försämring av skolhälsovården.

– Kommunen har ju dragit ner under lång tid nu, sakta men säkert har ju ribban sjunkit, timmarna har blivit färre, servicen har blivit sämre och nu väljer man att sälja ut det och vore jag en privat aktör så skulle väl jag vilja ha en vinst i det här och då tror jag man sänker ribban ytterligare, säger Pia Lejkemo.
Det är sedan några år tillbaka rektorerna som har det yttersta ansvaret för elevhälsan på varje skola. Enligt Pia Lejkemo har det,  i kombination med minskade resurser lett till en utarmning av skolhälsovården.
En del rektorer anser till exempel att skolkurator är en tjänst man kan spara in på. Så skedde på den skola där Pia var skolsköterska. Och bidrog till att hon sa upp sig, efter 18 års tjänst.
– Det var ett ganska svårt beslut men jag kände med de neddragningar och försämringar som skolorna skulle genomföra kunde jag inte stå upp för mitt jobb längre, jag kunde inte komma dit och se elever och föräldrar i ögonen, säger Pia Lejkemo.
Att skolhälsovården nu öppnar för privata aktörer, tror hon kommer leda till att kontinuiteten mellan personalen och eleverna försvagas ytterligare, så att man riskerar att missa barn och ungdomar som mår dåligt.
Men det är inget som oroar moderaternas gruppledare i utbildningsnämnden, Cecilia Brinck.
– Jag tror att verksamheten kommer att blir bättre genom att vi gör den här upphandlingen, genom att vi får in fler aktörer som kan bidra till skolhälsovården i Stockholm, kontinuitetsfrågan tror jag man kan lösa genom diskussion och genom dialog genom att anordnarna har kontakt med varandra och med tidigare anordnare, säger Cecilia Brinck.

Reporter Per Shapiro
per.shapiro@sr.se