RISMON

Morgonmjölkning lockade besökare

Morgonmjölkningen i Rismon i Offerdal lockade publik i lördags. 40 kor mjölkades i sitt sommarmjölkningsstall och sen kunde man äta frukost med delikatesser från gården och trakten.

Det är Hjördis och Olde Ljuslin som för andra året bjudit in till den mycket tidiga morgonen. Mest var det barnfamiljer som besökte sommarbetet, men en och annan som kunde minnas hur det var var också med. Men det ser inte ut som förr i världen. Korna går upp på en trall så att den som mjölkar kan stå rak och arbeta. Där finns mjölkmaskin förstås och rörsystem och efter en stund kommer mjölkbilen och tömmer tanken på 2000 liter mjölk.

Rismon är numera sommarbete för korna från Kittelberget. Förr fanns här sex torp. Det ligger lite högt och utsikten sträcker sig till Åreskutan.
-Vi hade funderat ett tag på att ordna morgonmjölkning och bjuda in, säger Hjördis Ljuslin, och förra året kom vi till skott.

Det är tidigt och långt att köra så det är ingen rusning kanske men flera barn har fått pröva hur svårt det är att handmjölka. Efter arbetet får man frukost med ostar, fil, tjuckmjölk eller kesfil från gården samt bröd och korv från tillverkare i närheten.
- Det här är roligt, säger Hjördis Ljuslin.
- Och skulle vi inte kunna ha sommarbetet skulle vi sakna det, säger hon.