Oväntat lönelyft för sjuksköterskor

Sjuksköterskor som jobbar inom Västerås stad fick i år ett högre lönelyft än vad det centrala avtalet gav. Resultatet var oväntat, enligt Vårdförbundet i länet.

Sjuksköterskorna inom Västerås stad fick 4,2 procent i löneökning mot avtalets 2 procent.

– Det överraskade oss, eftersom vi har signaler från övriga kommuner att man håller sig nära lägsta golvet som vårt avtal har och som är två procent, säger Jani Stjernström, ordförande för Vårdförbundet i Västmanland.

– Det är absolut det lägsta man kan ge och landstinget har gjort likadant, lagt sig på lägsta, lägsta nivå, säger Jani Stjernström till P4 Västmanland.

Att Västerås stad i år gav kommunens 130 anställda sjuksköterskor mer än vad det centrala avtalet gav är en medveten strategi för att konkurrera med landstinget och andra kommuner, enligt Barbro Johansson, verksamhetschef inom vård och omsorg.

– Vi har konstaterat att de är en viktig grupp för oss, de ingår i vårt ledningsarbete också för enheten. De är nyckelpersoner för att vår verksamhet ska fungera. Det är dessutom så att våra sjuksköterskor jobbar ensamma, säger Barbro Johansson.

Månadslönen för en sjuksköterska som arbetar inom Västerås stad kommer nu att ligga mellan 21 000 och 29 000 kronor, och erfarenhet ska löna sig, enligt Barbro Johansson.

Sjuksköterskornas fackliga organisation Vårdförbundet är nöjd med årets löneförhandling, i alla fall när det gäller Västerås stad.

– Det är något som vi ser väldigt positivt på att det finns en arbetsgivare som verkligen har tänkt till, vad behöver vi göra för att bli en attraktiv arbetsgivare, säger ordföranden i länet Jani Stjernström.

Så som många andra kommuner och landsting har Västerås stad haft svårt att rekrytera sjuksköterskevikarier. Barbro Johansson säger att man från ansvarigt håll var väldigt bekymrade i maj.

Men man har lyckats rekrytera alla som behövdes och Västerås stad har även tagit hjälp av ett bemanningsföretag. Enligt Barbro Johansson var det extra bekymmersamt att hitta vikarier den här sommaren.