Cykel

Sliten Lövkvist kämpar om topp 20 på sista fem

Thomas Lövkvist är trött men ska göra vad han kan för att behålla sin 16:e plats i Tour de France, där spanjoren Alberto Contador har tagit över totalledningen.

Thomas Lövkvist kom 35:a på den 15:e etappen, 5.44 efter vinnaren Tomas Voeckler. I sammandraget är han fortfarande 16:e, 12.09 efter totalledaren Alberto Contador, med fem etapper kvar.

Den regerande mästaren tog över ledningen från Andy Schleck på måndagen efter att dennes kedja hoppade ur två mil före mål.

– Det var hårt, första 100 kilometrarna var full gas, sen var det en lite paus mitt i och sen uppför sista berget var det riktigt svårt, säger Lövkvist till Radiosporten.

Nu väntar en ännu tuffare etapp (tisdag), hur ser du på den?

– Det kommer att bli hårt, så är det bara. Det är ett antal berg som vi ska ta oss över och sen är det målgång i Pau.

Hänger du med vad som händer i tätstriden?

– De åker fort där framme, det är hård kamp om tröjan. Andy Schleck blev av med den i dag, men det är väl fortsatt hård kamp om den.

Vad ska till för att Contador ska släppa ledningen?

– Det är nog mycket som ska till. Han är i kanonform och jag har svårt att tro att Schleck ska köra om honom uppför på de etapper som är klar. Sen är det tempo och där är Contador mycket bättre.

Hur är din egen form just nu?

– Det är okej. Jag åker bra, saknar lite från att vara med där framme men inte mycket är det. Jag försöker ta mig igenom de dagar som är kvar.

Är du nöjd med din 16:e plats eller har du högre ambitioner?

– Jag är nöjd med det. Målet innan jag kom hit var att köra så bra jag kunde göra och ta dag för dag. Det har jag gjort och jag tycker att jag åker helt okej.

Räcker formen för att ligga kvar på 16:e plats?

– Om det går som det ska gör det det. Om det inte gör det så blir det nog svårt. Jag ska göra vad jag kan, det är några dagar kvar här. Alla här är trötta så jag ska göra så gott jag kan.

Hur känns det i kroppen?

– I dag är jag trött. Jag tog lite slut på energi på sista backen, jag är rätt sliten faktiskt.

Är det jobbigt att återhämta sig nu inför en sån tuff etapp det kommer att vara i morgon (tisdag)?

– Det gäller att sova så mycket som möjligt. Det är inte så jobbigt, det är mest cyklingen som är jobbigt. Det är viktigt att få bra sömn och hoppas att återhämtningen fungerar som den ska.

Henrik Berg
henrik.berg@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se