Kabuls flygplats beskjuten

Raketattack hindrade Bildts plan från att landa

Utrikesminister Carl Bildts flygplan kunde inte som planerat landa i Kabul på måndagskvällen efter en raketattack mot flygplatsen. Bildts plan omdirigerades istället till USA-basen i Bagram. Även en lång rad andra deltagare hamnade på avvägar.

– Det var väl i och för sig väntat att de skulle försöka provocera på något sätt men det kom några rätt kraftiga raketer som slog ner på flygplatsen och då gick det inte att landa utan vi fick landa på den amerikanska basen i Bagram som ligger en bra bit norr härifrån, säger Carl Bildt.

Bildt är i Afghanistan för ett internationellt ministermöte om läget i landet.

– När det är en sån här stor internationell konferens så är det också en måltavla, det får man räkna med, säger Bildt.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som skulle invigningstala på mötet i dag, fanns med på samma plan som omdirigerades till Bagram. Genom transport med helikoptrar kunde både Ki-Moon och Bildt ta sig till Kabul tidigt på tisdagsmorgonen.

– Raketattacken orsakade att vi förlorade ett par timmars nattsömn men i övrigt var väl den politiska effekten begränsad, säger utrikesminister Carl Bildt.

En lång rad andra deltagare hamnade dock på värre villovägar.

Den danska utrikesministern Lene Espersens plan hamnade så långt bort som i Kazakstan, där hon var kvar långt efter det att konferensen inletts. Det danska utrikesministeriet kämpade vid lunchtid på tisdagen för att få flygtillstånd för att ta sig in i Afghanistan, uppger Ritzaus reporter som följer ministern.