Jordbävningskatastrofen

Voodoomuseum för ett enat Haiti

Jordbävningen i Haiti för ett halvår sen var en katastrof. Men det finns många försök att resa sig. Ett projekt som tagit fart är bygget av ett vodoomuseum. Ett sådant erkännande av den haitiska kulturen skulle kunna bidra till att stärka den nationella enheten och därmed, förhoppningsvis, tron på att bygget av ett nytt land är möjligt.

Rachel Beuvoir är lång, smal, har kort krulligt hår. Hon är full av energi, hennes händer flyger som fåglar och hon spiller cigarettaska över hela bordet. Rachel Beuvoir är mulattska och talar förutom kreol, franska, engelska och spanska flytande. Hon motsvarar knappast föreställningen av en mambo – en kvinnlig vodoopräst.

Men det är vad hon är. Redan när hon var 10 år gick hon igenom sin första initiationsrit och 20 år senare den definitiva initiation som gjorde henne till en mambo. Under tiden hade hon också doktorerat i socialantropologi och hon är idag en av de drivande krafterna i Haiti bakom strävan att bygga ett vodoomuseum i Petionville, på kullarna ovanför huvudstaden Port-au-Prince.

--Utgångspunkten för museet, berättar Rachel Beuvoir, är en utställning om vodoo som just nu turnerar i Europa.

Utställningen har redan visats på det etnografiska museet - Världskulturmuseet - i Göteborg och kommer förmodligen till Stockholm i början av nästa år. Utställningen, och planerna på museet, har mycket att tacka en ovanligt klok och rik haitisk kvinna av schweiziskt ursprung som led av samlarvurm.

--Madame Marian Lemard samlade på antikviteter i första hand, berättar Rachel Beuvoir, men så småningom kom folk till henne och ville sälja saker som inte passade in i bilden.

När hon fick veta att det var föremål från gamla vodootempel blev hon först förskräckt. Hur kan ni vilja sälja sådant som har sådan betydelse för er, frågade hon. Det enkla svaret var att man behövde pengarna.

För att undvika att föremålen skulle säljas till turister och försvinna från Haiti bestämde sig madame Lemard för att köpa. Hennes samling består idag av ett par tusen föremål. 200 av dem ingår i den utställning som nu turnerar genom Europa. Det rör sig om allt från trummor, keramikkärl, målningar, till avhuggna kedjor som slavarna hölls fängslade med.

--Bortsett från allt annat, så är vodoon också ett historiskt minne - såväl i dess riter, sägner som föremål, säger Rachel Beuvoir.

--Och föremålen som ligger till grund för museet är en berättelse om Haitis historia – från slavupproret för över 200 år sen över den amerikanska ockupationen 1915-1934 då alla vodootrummor grävdes ner, Duvalierregimen då vodoon deformerades, fram till nu, då vodoon för första gången inte är utsatt för ständiga attacker.

-Det vodoomuseum vi ska bygga, säger Rachel Beuvoir, innebär att Haitis folkliga kultur för första gången någonsin får ett officiellt erkännande.
-Och det kan också bli en injektion av energi som Haiti är i större behov av än någonsin, avslutar hon.

Lars Palmgren, Haiti
kulturnytt@sr.se