Grekland

Vänstergrupp bakom mordet på grekisk journalist

I går blev en grekisk journalist ihjälskjuten utanför sitt hem i Aten. Polisen misstänker att en radikal vänstergrupp ligger bakom mordet. Och journalister i Grekland är nu upprörda och oroliga, säger Mikailiz Kirjakivis, nyhetschef på den grekiska statliga radion.

– Naturligtvis är man upprörd. Man tänker, vad kommer att hända, vad är följden av det hela? Men jag tror inte att det är så allmänt att alla journalister kan vara offer. Fast man måste vara lite oroad, säger Mikailiz Kirjakivis.

Det var i går som det ringde på dörren hos journalisten Sokratis Giolias. I dörren stod en eller ett par väktare som sa att Sokrates bil hade blivit stulen. Så han följde med ut. Men bilen var kvar, väktarna var inte riktiga väktare, och Sokrates blev i stället ihjälskjuten med 15 skott.

Sokratis Giolias var en radiojournalist som blivit uppmärksammad för sin avslöjande rapportering om korruption i det grekiska samhället. Och polisen trodde först att han blivit mördad antingen som hämnd för något han tidigare avslöjat, eller för att förhindra honom från att avslöja något nytt som han nu arbetade med. Men sen upptäckte polisen vad det var för vapen han hade skjutits ihjäl med. En undersökning av kulorna visade att samma vapen tidigare hade använts i andra våldsdåd, då utförda av en radikal terroristgrupp, kallad Revolutionära Sekten. Gruppen bildades 2008 och har snabbt blivit ökänd som en av de våldsammaste i Grekland.

Men, attacker på enskilda journalister är mycket ovanliga. Ingen journalist har mördats i Grekland sedan 1987, då gerillagruppen November 17 dödade en konservativ tidningsutgivare.

Revolutionära Sekten har tidigare attackerat en TV-station med bomber och handeldvapen. Ingen skadades i den attacken, men Revolutionära Sekten sa efteråt att: "Journalister, den här gången kom vi till er dörr, men nästa gång kommer vi till era hem."

Varför just Sokratis Giolias blev mördad är fortfarande okänt. Kanske hade Revolutionära Sekten något emot honom personligen. Eller, så var valet att döda Giolios slumpartat, han dödades helt enkelt för att han var journalist, en del av det så kallade systemet, det etablerade samhället. Precis som Revolutionära Sekten tidigare dödat en polisman, av ingen annan anledning än att han var just polis.

Sokrates Giolias blev 37 år gammal.

Grekland plågas nu av hårda ekonomiska sparåtgärder, och Mikailiz Kirjakivis säger att de radikala vänstergruppernas våld blivit våldsammare den senaste tiden.

– De har varit mycket mera våldsamma än de tidigare terroristorganisationerna som vi hade här i Grekland. Den här nya generationen tänker inte så mycket på vilka som de ska döda, det kan hända vem som helst. Den tidigare generationen valde sina offer med mycket större noggrannhet, säger Mikailiz Kirjakivis, nyhetschef på den statliga grekiska radion.