Deje - händelsernas centrum

Vem sa att det inte händer saker i Deje? Vi blåste igång dagens sändning inne på Uffes Blås, där Anders Bergström berättade om hur de både säljer och renoverar allt från trumpeter till flöjtar. Tyvärr är intresset för blåsinstrument lite på nedgång, men Anders ser en liten ljusning.

Ett stenkast därifrån finns en blomsteraffär som ägs av Linda Fors. Hon berättade att hon tog över blomsteraffären när den var till salu för tre år sedan - utan att ha några erfarenheter av floristyrket. Linda är också ordförande i Deje/Forshaga centrumförening som värnar om affärerna i Deje och Forshaga centrum.

Mitt på torget i Deje finns ett café som ägs av Rasheed Khan. Han flyttade till Sverige från Pakistan för sex år sedan för att studera till dataingenjör, men planerna ändrades något när caféet blev till salu och Rasheed bestämde sig för att köpa det. Sedan dess har han också startat upp ett vandrarhem och i framtiden satsar han på att komma ut på internet för att locka internationella gäster.

Sedan fick vi sällskap från Deje Simsällskap - som ska satsa på att bli bäst i världen enligt vice ordförande Camilla Hagman Rubensson. Till klubben hör också en speciell grupp för simmare med olika funktionshinder, som handikappssimmaren Anders Olsson tillhör. Han är en stor förebild för simmarna Moa Nilsson och Linnea Svärd. Marita Torin Nyrén är tränare i handikappsgruppen och är en av dem som tränar handikappssimmaren Ludvig Nyrén - som vunnit SM i sin klass.

Imorgon åker vi vidare mot Munkfors där vi sänder direkt från resecentrum mellan 10 och 13.