Falun

Fåglar stör gästerna på uteserveringar

Många uteserveringar i Falun upplever att dom har problem med fåglar. Det handlar om orädda duvor och måsar som försöker komma åt mat och som stör matgästerna.

Ett av matställena som Dalanytt varit i kontakt med är Victuscella där Magnus Ek är delägare.

- Vi har främst problem med måsar som attackerar matgästerna och försöker komma åt mat, vi anser att vi har stora problem, säger han.

Dalanytt har varit i kontakt med flera uteserveringar i Falun som har liknande problem med fåglar. Personalen försöker ta in tallrikar så snabbt som möjligt och skrämma iväg fåglarna men det hjälper föga. Magnus Ek på Victuscella tycker att kommunen borde hjälpa till nu.

- Jag anser att dom skulle kunna skjuta av fåglarna eller sätta upp något som skrämmer iväg dom, säger han.

Men hos kommunen säger man att det enda man kan hjälpa till med är rådgivning. Ann-Katrin Gustafsson jobbar på miljökontoret.

- Att skjuta fåglarna hjälper bara kortsiktigt sen kommer det nya. Restaurangägarna måste själv se till att mat inte blir stående ute och sätta upp saker som skrämmer bort fåglarna, säger hon.

De handlar om orädda duvor och måsar som försöker komma åt mat och som stör matgästerna.

- Finns det mat så finns det fåglar. Man måste se till att resterna efter gästerna försvinner, att man tar bort dom och har papperskorgar som är täckta. Det säger Ann-Katrin Gustafsson på miljöförvaltningen i Falun.