KALMAR LÄN

Många orter har blivit av med folktandvården

Mer än var tredje folktandvårdsklinik i länet har försvunnit de senaste tio åren. År 2000 fanns det 32 kliniker i länet. Nu är det 20 som finns kvar.

Enligt tandvårdschefen Anders Nylander är ett av skälen att många kliniker hade för få patienter.

– Det fanns en ambition när folktandvården byggdes upp att det skulle finnas en klinik i varje samhälle, och från början var det inte lika lätt för folk att röra sig, nu är vi ju bilburna allihop.

Många väljer också att gå till tandläkaren i större samhällen där de jobbar istället för på en mindre klinik på bostadsorten.  Men att det är få patienter som vill gå till de här små klinikerna är bara ett av flera skäl till att så många har försvunnit.

Ett annat är tandläkarna, för idag vill nästan inga tandläkare jobba ensamma som man får göra i småorter. Bland annat för att många patienter har komplicerade problem som kräver att man har någon kollega att rådfråga.

Det är dessutom brist på tandläkare och det går därför inte att locka någon till mindre attraktiva orter.

Anders Nylander säger att det ändå är förhållandevis få patienter som drabbats och att ingen har fått mer än två mil längre till tandläkare.

Men för att ändå underlätta för framför allt äldre som har svårt att ta sig till en klinik på en annan ort så satsar landstinget på mobila kliniker som flyttar runt, och som än så länge främst används för att ge skolbarn tandvård på plats istället för att skicka iväg dem till tandläkaren.

– Ambitionen är att vi på sikt med de här utrustningarna ska kunna erbjuda även vuxna patienter hjälp. Vi har haft lite försöksverksamhet igång, men ambitionen är att bygga ut, säger Anders Nylander.