Umeå

Bilåkandet minskade i Umeå 2009

Bilisterna i Umeå körde under 2009 i genomsnitt 1369 mil, en minskning med 4,1 procent jämfört med föregående år. Det placerar Umeå på plats 146 i Statoils kommunranking, som baseras på hur mycket bilisternas körsträckor i olika kommuner har minskat. Dorotea är den enda kommun i landet där bilisterna körde mer bil under 2009 vilket ger dem en sista placering i rankingen.

Umeå hamnar på plats 146 i en ranking av Sveriges kommuner. Södertälje ligger på första plats med minskad körsträcka på 12,8 procent sedan 2008.Rankinglistan baseras på ny statistik från Statistiska Centralbyrån. Den genomsnittliga körsträckan för alla bilar i Sverige år 2009 var 1 453 mil, en minskning med 4,3 procent.

Genom att köra på ett sparsamt sätt kan bilisterna i Umeå minska sin bränsleförbrukning och klimatpåverkan med cirka 10 procent, enligt Trafikverket. Det motsvarar årligen cirka 1337 kronor och 252 kilo koldioxid per bilist, enligt Statoils beräkningar.

– Sammantaget kan bilisterna i Umeå spara cirka 48,8 miljoner kronor om året genom att ändra körstil, det är bra både för plånbok och miljö, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Statoil.

Med hjälp av sparsam körning kan man minska bränsleförbrukningen med cirka 10 procent utan att restiden ökar. Med rätt lufttryck i däcken kan man spara ytterligare cirka 3 procent. Den som dessutom sänker farten till 90 kilometer i timmen i stället för 110, kan minska bränsleförbrukningen med 20 procent.

Elva körtips för en snålare och smartare körning:

1. Håll koll framåt – planera!

2. Växla upp tidigt – kör på så hög växel som möjligt

3. Kör med jämnt gaspådrag – håll hastighetsgränserna

4. Släpp gasen – motorbromsa

5. Rulla utför – håll jämn gas uppför

6. Håll rätt tryck i däcken

7. Av med takboxen och takräcket

8. Använd motorvärmare

9. Kör inte på tomgång

10. Serva bilen regelbundet

11. Stäng av klimatanläggningen när den inte behövs