Växjö

Få tjejer med utländsk bakgrund idrottar

Flickor med utländsk bakgrund är klart underrepresenterade i Sveriges idrottsklubbar. Det visar resultaten av en undersökning utförd av Statistiska centralbyrån och svenska Riksidrottsförbundet.

– Ska jag vara helt ärlig så känner jag igen det. Det är väldigt få tjejer som idrottar eller är med i en idrottsförening just på detta område där så många har utländsk bakgrund. Det är lite svårt att säga vad det beror på. Det är nog mer upp till var och en och upp till familjerna och deras kulturer, säger Ardita Delija som är uppväxt i Växjö.  

Sofie Widlund på friidrottsklubben IFK Växjö, menar att det överlag är få ungdomar med utländsk härkomst i klubben. Därför satsar man på en mer uppsökande verksamhet.

– Detta är andra sommaren som vi har haft sommarverksamhet ute på Arabyområdet här i Växjö. Vi har erbjudit barnen i detta område idrottsverksamhet på eftermiddagarna. Till hösten kommer vi att starta upp en friidrottsskola på Arabyskolan som även det är ett sätt att komma åt de barn och ungdomar som är sugna på att träna friidrott, säger Sofie Widlund.

En bra idé
Att starta en friidrottsskola i Araby tror Ardita Delija kan bli lite svårt i början, men hon tycker att det är en väldigt bra idé.

– Då får ju både tjejer och killar känna att det finns någonting som de kan gå till och att det finns någonting att göra. Jag tycker att det är en bra idé.  

Hannah Mälarborn