Sörmland

Högskolan kan få tre terminer

Framöver kan studenter vid våra högskolor och universitet få läsa tre terminer, istället för två. Sommarlovet kan i så fall bli ett minne blott. Det här framgår av ett förslag från högskoleministern, och såväl den borgerliga alliansen som Socialdemokraterna är positiva till idén. Tanken är att studenterna ska komma ut i arbetslivet fortare. Jenny Lindqvist är student vid Mälardalens Högskola i Eskilstuna och hon tycker att förslaget är bra.

– Alltså jag tycker att det verkar bra, för att jag var en sådan som började först och hoppade av. Då kommer jag vara 28 år när jag är klar, och då ligger jag risigt till på arbetsmarknaden eftersom det är ”föda-barn-åldern”, säger hon.

Högskolan kan få tre terminer istället för två, och enligt utbildningsdepartementer har Sverige världens äldsta studenter. Man vill ta bort den långa sommarledigheten och förkorta studietiden, så att elever kommer ut i arbetslivet fortare. Ingegerd Palmér är rektor vid Mälardalens högskola. Hon tycker förslaget är bra men är ändå lite tveksam.

– Det är lite svårt att genomföra, det är en ganska stor genomgripande förändring. Så det kan göra mig tveksam. Sedan tror jag många tycker att man ändå behöver lite avbrott i studierna för att orka med. Sedan har ju ministern och andra som pratar om det här åt att vi skulle behöva göra något åt studietiden, och framförallt att studenter är lite gamla när dom tar examen.

Veronika Medin är student vid Mälardalens högskola, och hon tycker inte att studenter behöver något sommarlov.

– Jag var ju en sådan som började plugga direkt efter studenten, och jag kommer ju vara väldigt ung när jag är klar. Men jag skulle kunna vara ännu yngre och ändå ha arbetslivserfarenhet, säger hon.

Sara Choghrich
sara.choghrich@sr.se