Dansk utvisning av romer kritiseras

I början av juli utvisades 23 romer från Rumänien från Danmark. Det för att de enligt den danska polisen hade "sovit på illegala platser". Men som EU-medborgare så gäller fri rörlighet, och Danmark bryter mot EU-direktiv genom att de utvisade romerna, säger Maria Leissner, ordförande för regeringens delegation för romska frågor.

– Det är väldigt tydligt att Danmark inte har följt direktivet om fri rörlighet och det är tydligt i de uttalanden som de gör att de har en rasistisk grund för sitt agerande, säger Maria Leissner.

Utvisningen väcker känslor här i Sverige. Rosita Grönfors, ordförande för riksförbundet Internationella romska och resandes kvinnocenter är upprörd över det inträffade.

– Naturligtvis är jag upprörd och ledsen. Att man inte har rättigheter att välja vilket land man bor. Just speciellt att det alltid är romerna som blir utsatta. Att de blir avvisade, säger Rosita Grönfors, ordförande för riksförbundet Internationella romska och resandes kvinnocenter.

De sov på förbjudna platser, och blev utvisade. Det var det som hände 23 romer för cirka två veckor sedan. De befann sig i Köpenhamn i Danmark, var hemlösa och sov i en övergiven byggnad. Men efter en stor polisaktion så skickades de hem till Rumänien.

Fler romer kan komma att utvisas från Danmark. Ytterligare polisinsatser är att vänta, enligt den danska justitieministern, Lars Barfoed. Han säger att det är "ett problem att kriminella romer drar runt och raserar andra samhällen".

Att Danmark skulle ha brutit mot EU-rätten tillbakavisas av Karsten Lauritzen, som är talesperson i integration- och migrationsfrågor för regeringspartiet Venstre. Han menar att jobb och den fria rörligheten i EU hänger ihop, men hemlösa romer är inte i Danmark för att jobba.

– Det är ju jobben som är helt centrala för den fria rörligheten, men romerna och östeuropeiska hemlösa arbetar inte och en del av dem är inte heller intresserade av att arbeta, säger Karsten Lauritzen.

I Sverige så har inga utvisningar av romer skett på samma sätt som i Danmark, men det finns ändå rasism mot romer här. Till och med från myndighetspersoner, säger Maria Leissner.

– Samma attityd, det vill säga att vi slirar när det gäller att tillämpa principen om fri rörlighet för EU-medborgare just för romer från Rumänien, det har vi sett och kunnat konstatera i delegationen för romska frågor i flera fall.

Nu är de 23 utvisade romerna alltså tillbaka i Rumänien och situationen för romer i Rumänien är inte lätt, det enligt Rosita Grönfors.

– Om de är jagade av poliserna, eller myndigheterna. De har inga rättigheter där. Och kanske är det många romer som har försvunnit i Rumänien också, säger Rosita Grönfors.