Solna

Arenainvestering utreds i efterhand

Politikerna i Solna beslutade att satsa hundratals miljoner i den nya Nationalarenan - men riskerna med investeringen utreds i efterhand. Först till hösten kommer resultaten från en finansiell riskanalys vara klara - nästan ett år efter byggstarten.

– Det blir lite som att köpa grisen i säcken. Att beställa en analys efter beslut, säger Micha Velasco, jurist på tankesmedjan Nya Välfärden.

I morse berättade Radio Stockholm att kostnaden för den nya Nationalarenan i Solna drar iväg.

Och om arenan skulle gå back, då får Solna kommun som en av fem delägare vara beredd att skjuta till mer pengar. I slutänden kan det alltså bli skattebetalarna som får ta smällen.

Men exakt hur stor den risken är, är är inte helt lätt att säga. Visserligen har kommunstyrelsen bett en revisionsfirma att ta reda på Solnas riskposition i projektet.

Men resultatet från den analysen är inte klar förrän tidigast i höst - alltså nästan ett år efter det att bygget har påbörjats.

Kommunjurist Micha Velasco tycker det är ganska märklig ordning.

– De flesta som gör en investering gör en riskanalys. Här har Solna stad beslutat att göra det utan en riskanalys - och då investerar de ett par hundra miljoner.

Kristina Tidestav är tillförordnad stadsdirektör i Solna och kommunens representant i Arenabolaget.

– Vi har gjort många typer av analyser. Så att det här är en del och den har tagit litet tid längre tid. Men den kommer bli klar under hösten.

Men vad är det för poäng med att göra en sån här analys om man inte hinner titta på den innan man börjar bygga?

– Ja, som sagt var det här är en av många analyser och den kommer att bli klar under hösten, säger Kristina Tidestav.