SÖRMLAND

Lyckat projekt med unga företagare

Nu börjar pengarna rulla in för flera av de ungdomar som deltar i projektet Ung entreprenör som startade i början av sommaren. I projektet har ett sextiotal Sörmländska ungdomar fått testa på att starta egna företag och det går framåt för de allra flesta visar det sig nu när halva projekttiden gått.

Katrineholmsbon Andreas Johansson och hans tre kompanjoner säljer utrustning för lajvare, folk som är med i levande rollspel.

– Det var en lite seg start men nu går det ganska bra. Vi väntar på en beställning på runt 20 000 kronor. Pengarna börjar komma in och det hela går bättre än vi hade väntat oss, säger Andreas Johansson.

Lägenheten fungerar som lager
En plåtrustning, några svärd och dolkar, pilbågar, ringbrynjor, pösbyxor och en hjälmkrossare. Hemma i Andreas Johanssons lägenhet är det fullt med grejor som väntar på en köpare. Lägenheten fungerar som lagerupplag för sakerna som Andreas Johansson skickat efter från andra länder för att sälja vidare till folk som deltar i lajv, en form av improvisationsteater med fantasytema.

Andreas Johansson är 21 år och det här är första gången han och hans kompisar testar att driva ett eget företag. Kompanjonen Erik Rosenborg, 18 år, är företagets IT-ansvarige.

– Jag går på IT-gymnasiet så jag ska designa hemsidan och göra loggan, säger han.

Flera framgångsrika företag
Ett 60-tal ungdomar i Sörmland har fått chansen att göra affärer av sina idéer genom ett projekt som Sörmlands sparbank driver. Banken har gett varje deltagare 2 000 kronor i startbidrag. Ungdomarna har fått gå kurser i marknadsföring och ekonomi bland annat, samtidigt som de fått hjälp att starta upp ett eget hobbyföretag.

Nu har projektet nått halvtid och många av ungdomarna har visat sig vara framgångsrika, enligt Lennart Larsson, chef för tillväxt på Sörmlands sparbank.

– Många har kommit igång och gjort riktigt bra affärer, säger han.

Ett par ungdomar har lagt ner sina företag, men resten är igång. Och det är många olika idéer som visat sig fungera. En tjej i Vingåker säljer ved och målar verandor. I Nyköping finns en tjej som översatt menyer till engelska och ett gäng killar som klipper gräs och bygger staket. I Flen ska ett gäng tjejer importera och sälja smycken från Indien.

"Gör det bara!"
Några har till och med gått vidare och startat upp vanliga företag med organisationsnummer och allt. En av dem är 21-åriga Emelie Johansson i Katrineholm. Hon jobbar med grafisk formgivning och har precis fått i uppdrag att göra en resekatalog. Att vara egenföretagare passar henne perfekt.

– Jag får vara min egen chef och jag får bestämma mina arbetstider. Jag tycker det är jätteroligt. Till och med bokföring är roligt, säger hon.

Emelie Johansson ser positivt på framtiden.

– Det känns riktigt bra, det känns som att jag kommer lyckas, säger hon.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se