Västernorrland

Få säger ja i kyrkan

Förra hösten röstade kyrkomötet igenom förslaget att även samkönade par skulle få gifta sig i kyrkan, och från den första november stod dörrarna öppna för alla par, oavsett kön, att gifta sig kyrkligt. Sedan dess har nästan 100 samkönade par gift sig kyrkligt i Sverige, men hittills är det bara ett par i Härnösands stift som tagit chansen.
Det är Katarina Adamsson, präst i Härnösand, och Jonna Larsdotter, som gifte sig i Högsjö kyrka utanför Härnösand i december förra året. De är positivt överraskade över reaktionerna de fått från omgivningen.


– Generellt möter vi nästan bara positiva reaktioner, och vi har fått oväntat mycket positivt stöd just i Katarinas församling. Både från hennes arbetskamrater och från församlingsbor. Och det har betytt jätte mycket för oss, säger Jonna Larsdotter.

Katarina och Jonna har varit tillsammans sedan 2007, efter at ha lärt känna varandra i den församling där Katarina då jobbade som präst, och Jonna som diakon.

Eftersom båda är kristna och har jobbat i kyrkan kändes det viktigt för dem att få bli vigda kyrkligt. Så när det beslutades att även samkönade par har rätt att gifta sig i kyrkan var lyckan stor.

Men även om det kändes naturligt för paret att säga ja till varandra i kyrkan så är de inte förvånade över att så få andra homosexuella par väljer att göra det.
– I allmänhet så tror jag att homosexuella inte är riktigt säkra på var kyrkan står. Det har varit en så lång tradition inom kyrkan i stort att man fördömer homosexualitet, säger Jonna Larsdotter.

Katarina tror också att det kan vara en viss fördröjning vad gäller kyrkliga vigslar för samkönade par. Eftersom ändringen är så pass ny tror hon att många helt enkelt inte hunnit planera färdigt.
– När jag som präst får blanketter på vigslar så är det ungefär ett år innan vigseln, så jag tror att det kommer öka. För jag tror att alla som gifter sig vill förbereda mycket, och det tar lång tid, säger Katarina Adamsson.

Carin Vidner
carin.vidner@sr.se