Bildt: "Möjlighet att fokusera på framtiden"

Sveriges utrikesminister Carl Bildt välkomnar dagens beslut från FN:s internationella domstol i Haag. Domstolen sade att Kosovo inte bröt mot internationell rätt när det förklarade sig självständigt från Serbien 2008.

– Jag tycker att det var bra att vi fick den här processen, att generalförsamlingen frågade domstolen som nu yttrat sig. Att man har kommit fram med ett relativt tydligt uttalande där vi kan gå vidare i en ny fas, där både Serbien och Kosovo har möjlighet att fokusera på framtiden mer än en strid om vad som i realiteten är det förgångna, säger utrikesminister Carl Bildt (M).

Utlåtandet, som bara är vägledande, var en stor seger för Kosovo och ett lika stort bakslag för Serbien. Serbiens president Boris Tadic sa efter utlåtandet att man aldrig kommer att erkänna Kosovo som självständigt land.

Trots det tror Sveriges utrikesminister Carl Bildt att det banar väg för bättre relationer mellan länderna.

– Jag tror ingen förväntar sig att Serbien ska erkänna Kosovo som en självständig stat under den närmaste tiden. Evighet är väl något som inte existerar i politiken egentligen, men att få igång en dialog mellan Belgrad och Pristina är väldigt viktigt, säger han.

69 länder har redan erkänt Kosovo, däribland Sverige, och dagens utlåtande betyder troligen att flera länder nu kommer att erkänna Kosovo som självständigt land.

Det har också spekulerats i att utlåtandet kan ge andra provinser som vill ha självständighet större kraft bakom sina krav, men det är något många politiker vill spela ner idag, bland dem Carl Bildt.

– Domstolen säger mycket expressivt att den inte tagit ställning till de vidare implikationerna av detta och inte ser något skäl att göra det. Det kan jag finna skäl för – Kosovofallet är väldigt unikt. Det finns inget motsvarande i någon annan del av världen, säger Carl Bildt.