"Ger en signal åt minoriteter"

Stödet för Kosovos självständighet kan uppfattas som ett psykologiskt stöd för minoriteter som har ambition att skapa egna nationer. Det menar Anders Hellner, senior rådgivare på Utrikespolitiska institutet.

– Rent psykologiskt sett tycker jag att det här ger en signal åt minoriteter. Nu är det inte så att FN på något sätt backat upp terroriströrelser och så, men generellt sett har man givit ett erkännande åt att mindre delar av existerande politiska och geografiska enheter har rätt att etablera en egen nation, säger Anders Hellner.

Katalaner, kurder och tibetaner, för att nämna några exempel, kan mycket väl känna ett psykologiskt stöd i och med att FN:s högsta domstol  - internationella domstolen i Haag - igår kom med sitt utlåtande. Det sade att Kosovo aldrig bröt mot internationell rätt när landet förklarade sig självständigt från Serbien 2008.

Men det här håller nog inte alla med om. Mindre än hälften av 192 medlemsländer har erkänt Kosovo. Fler kanske tillkommer nu efter domen. Men EU-länderna Spanien, Slovakien, Grekland, Rumänien och Cypern har till exempel inte erkänt Kosovo. Möjligen beror det på att länderna har egna minoriteter med starka önskemål om oberoende och självständighet.

Men gårdagens dom är bara är rådgivande och det är inte säkert att den får någon konkret juridisk betydelse vid framtida liknande situationer. Det säger Hans Corell som är före detta rättschef i FN:

– Jag vill nog se Kosovo som ett väldigt speciellt fall. Det är inte på många håll i världen där en provins regerats av Förenta Nationerna under så lång tid, säger han.

– Man kan säga att ett sådant här utlåtande har bara betydelse för det fall det är avgivet. Men man kan ju inte undvika att några kanske kommer att göra gällande att de är i samma situation som Kosovo - och då måste man hantera den frågan, säger Hans Corell.