Umeå

Lurad på internet

Andelen anmälda bedrägeribrott har fördubblats senaste tio åren. En stor del av ökningen har skett på internet. Fredrik Larsson från Umeå träffade en kvinna via en nätkontaktsida och blev lurad på pengar.

– Man blir ledsen över att sånt här inträffar, säger Fredrik Larsson.

Larsson kom i kontakt med kvinnan via kontaktsidan och dom fattade tycke för varandra. Efter att ha pratats vid på nätet en tid bestämde dom sig för att träffas på riktigt. När dom träffades frågade kvinnan om inte Fredrik kunde låna henne pengar, eftersom hon hade svårt att betala hyran. Han tvekade först, men hon verkade trovärdig och när hon sa att hon riskerade vräkning, kände Fredrik att han ville vara en god medmänniska.

– Hon fick en slant, men sen bad hon om mer. När jag sa nej sa hon bara "skit i det" och stack därifrån, säger han.

Totalt fick kvinnan 1 500 kronor och Fredrik har inte lyckats komma i kontakt med henne efteråt. Han kommer nu göra en polisanmälan, men tror inte att han kommer få tillbaka sina pengar. Istället hoppas Fredrik kunna hjälpa andra från att göra om samma misstag.

– Oavsett om man söker en vän eller den stora kärleken, ska man vara försiktig när någon börjar fråga om pengar, säger Fredrik.