nyheter | utrikes

BBC-film om Live Aid får kritik från ansedd skribent

25 år har gått sedan välgörenhetskonserterna Live Aid - och det ska uppmärksammas. I höst sänds historien om Bob Geldolfs biståndsprojekt som samlade in pengar till svältens Etiopien som tv-film på BBC och den ska heta When Harvey met Bob. Det här har väckt kritik. Det finns ingen anledning att helgonförklara männen bakom ett misslyckat projekt, menar skribenten Andrew Gillian.

Feed the World sjöng rockstjärnorna - och det var svårt för alla att få plats framför mikrofonen. Projektet är ett exempel på en lång rad av usla biståndsprojekt, menar den brittiske prisbelönte skribenten Andrew Gilligan. Hjälpen var toppstyrd och blundade för de verkliga problemen.

Enligt BBC är det en varm och rörande film som hyllar Bob Geldof och Harvey Goldsmith, två män som för alltid ändrade biståndspolitiken i världen, menar BBC.

Då och då, skriver Andrew Gilligan, påminner BBC oss om att dess kapacitet för luddigt tänkande är större än alla får i Wales. 95% av de pengar som samlades in användes till vapeninköp, hävdar representanter för moståndsrölesen som bekämpade Menghisturegimen på 80-talet.

Den zambiske ekonomen, Dambisa Moyo, menar att de miljarder av bistånd som pumpats in i Afrika gjort kontinenten fattigare och korrupta regimer rikare. Afrika behöver seriösa investeringar inte konserter och rockstjärnor som åker runt och adopterar svarta barn, menar hon.

Med tanke på det massiva publika, mediala och politiska stöd Bob Geldofs Live Aid-arrangemang fått, så är det lite som att svära i kyrkan om man kritiserar projektet och Bob Geldof har hittills vältaligt och fradgande avfärdat all kritik av Live Aid. BBC har valt att lyssna på Sir Paul Geldof och enligt skribenten Andrew Gillian gjort ett feelgood-drama om hur några vita, välmenande män samlades runt ett bord för att fixa Afrikas problem..

Jens Ericson, SR London