Kapade kortterminaler på H&M

Klädkedjan H&M har råkat ut för fyra fall av kortkapning. Igår polisanmälde man att en kortterminal i en butik i Malmö hade manipulerats. Enligt Magnus Nilsson hos polisen i Malmö är det väldigt svårt att se med blotta ögat om en kortterminal är skimmad.

– Vi har säkerhetsrutiner sedan tidigare som gjorde att vi upptäckte att en kortterminal i butiken i Mobilia blivit utsatt för någon typ av manipulation, säger Anna Bergare på H&M:s presstjänst.

Butiken i Malmö är den fjärde H&M-butiken i landet som råkat ut för skimning, alltså att någon manipulerat kortläsaren i syfte att stjäla pengar från kontot.

Utöver butiken i Malmö har också H&M-butiker i Linköping och Täby drabbats av skimningsförsök.

På Rikskriminalpolisen kommer man under hösten att stärka samarbetet mellan olika polismyndigheter när det gäller den här typen av brott, allt för att komma över de skyldiga som ofta jobbar över polisdistriktens gränser.

För att stoppa den här typen av bedrägeri, som även drabbar många andra butiker, så håller handeln på att byta ut betalkortssystemet från ett där kortets magnetremsa läses av till ett där man i stället läser av kortets chip - chipet är nämligen praktiskt taget omöjligt att manipulera. Men inom H&M har man ännu inte uppgraderat till chipsystemet.

– Med tanke påd et som har hänt så kommer vi att påskynda uppgraderingen av de häör kortläsarna, och vi har också förstärkt säkerhetsrutinerna, säger Anna Bergare.

Som kund är är det svårt att se om en kortläsare manipulerats, utan det gäller att hålla koll på sina uttag, enligt Magnus Nilsson hos polisen i Malmö

– Det krävs nästan att man är expert för att kunna se det, speciellt nuförtiden. Man blir skickligare och skickligare på att gömma de här sakerna, så med blotta ögat är det väldigt svårt att se att en apparat är skimmad, säger Magnus Nilsson.