Urkult

Festivaldöden kryper norrut

En av Norrlands största alternativfestivaler och av många västerbottningars älskad festival – Urkult – hotas av nedläggning. Festivalen har svåra problem med minskad biljettförsäljning och ökade omkostnader. Säljer man inte fler biljetter i år finns det risk att festivalen läggs ner år 2011, berättar Lars Engberg är ordförande i föreningen Urkult.

Urkultfestivalen har under 16 års tid ordnats i Näsåker, Sollefteå kommun. Västerbottningarna, och specielt Umeåborna, utgör en stor del av besökarna, enligt Lars Engberg. Vanligtvis har festivalen omkring 7000 besökare per dag, men de senaste två åren har festivalen inte lyckats nå upp till de siffrorna.

Ett band från länet som spelat flera gånger på Urkults scen är Glesbygd'n. Arvid och Alexandra Andersson Ellis, som båda sjunger i bandet, är oroade för att Urkult kan komma att lägga ner.
– För alla som är intresserade av något annat än cityfesten liksom så skulle det vara ett stort nedköp, säger Alexandra Andersson Ellis.

Urkult är inriktad på folkmusik från olika länder, och som satsar mycket på att vara en familjevänlig festival. Enligt Lars Engberg får ingen som arbetar med festivalen betalt och arrangören har valt att inte söka sponsorer eller bidrag, men nu kan det komma att ändras.
– Vi har försökt klara oss själva utan sponsring och annat för att vara säkra på att inte vara beroende och överleva på det vår publik tillför. Nästa steg är nu att försöka titta på om vi kan få stöd av kommun och landsting, säger han.