Gothia Cup

Skärpt bevakning efter tumult

Polis och väktare är på plats när IFK Göteborgs P16-lag idag spelar match i Gothia Cup. Detta efter gårdagens tumult då hundratals fans stormade planen efter att IFK Göteborg besegrat det irakiska laget Al Madina.
En spelare i IFK har dessutom blivit avstängd från fortsatt spel i Gothia Cup efter att han gjort en obscen gest mot publiken under matchen.

– Vi såg ett par hundra som sprang efter våra spelare som, förmodar jag, upplevde känslan att de sprang för livet, säger Ulf Jörnvik, pressansvarig för IFK Göteborg och som var på plats under gårdagens match.

– De sprang bort mot omklädningsrumnet på Heden, men deras ledare hade sinnesnärvaro nog att fortsätta förbi. Det var ett bra beslut eftersom det var många som tog sig in i omklädningsrummet och krossade rutor och så vidare, fortsätter IFK Göteborgs pressansvarige.

Sedan flydde IFK:s 16-åringar åt olika håll i centrala stan.

– Vi såg att några av spelarna blev omkullknuffade och fick några smällar så vi upplevde det som väldigt, väldigt hotfullt, säger Ulf Jörnvik.

Och Gothia cups generalsekreterare Dennis Andersson ser förstås mycket allvarligt på vad delar av publiken gjorde.

– Sådana här saker är fullständigt oacceptabla att en publik löper amok och jagar ett annat lags spelare kors och tvärs över Heden.

– Sedan är det ju då en provokation från en av IFK Göteborgspelarna mot publiken som gör publiken fullständigt galen och får dem att storma planen. Men det ena försvarar inte det andra på minsta sätt, slår Dennis Andersson fast.

En av spelarna i IFK Göteborgs P16-lag har nu stängts av från fortsatt Gothia cupspel av tävlingsjuryn för att visat fingret åt de irakiska supportrarna efter matchen.

När IFK-laget idag skulle möta italienska ATL Roma flyttades matchen av säkerhetsskäl från Heden till Överåsvallen. På plats fanns då fyra av klubbens egna ordningsvakter och två supporterpoliser.

Och polisens insatschef under Gothia cup, Per Ekedorff, menar att extrabevakningen är befogad.

– Ja, vi bedömer det som så med tanke på vad som hände under gårdagen, det som rubriceras som ett våldsamt upplopp.

Åttondelsfinalen mot ATL Roma vann IFK Göteborg med 4-1 efter straffläggning och nu väntar kvartsfinal senare på fredag eftermiddag. Också den matchen spelas på Överåsvallen.