VICKLEBY

Capellagårdens kris hotar unik skola

Igår kom beskedet att styrelsen för Capellagården på Öland avgått. Styrelsen menade att personalen inte gjort tillräckligt för att få rätsida på ekonomin.

Konsthantverkaren Lena Hellström är en av dem som går sommarkurs på Capellagården den här sommaren.

– Jag tycker att Cappelagården är ett viktigt inslag i svenskt skolväsende. Det företräder något som inte finns någon annan stans, säger sommarkurseleven Lena Hellsröm på Capellagården.

Däremot vill ingen av de anställda prata med oss idag.

Capellagården har utbildningar i konsthantverk som textil, möbelsnickeri och keramik. Dessutom har de kurser i trädgårdsodling. Och förutom det ordnar skolan alltså flera olika sommarkurser varje år.

Det var inredningsarkitekten och möbelformgivaren Carl Malmsten som grundade Capellagården för 52 år sedan, hans vision var att skapa en skola för hand och ande.

Rektor Agneta Bolin Bjerkman säger idag till SR Kalmar att hon tycker att hon har gjort ett bra jobb på Capellagården och att hon vill fortsätta med det. Och Lena Hellström hoppas att skolans problem ska ordna upp sig.

– Jag hoppas att det löser sig. Det vore en enormt kulturell förlust för hela vårt land om den inte skulle finnas längre.