Hylte

Onödig belysning mitt på dagen

Många Unnarydsbor tycker det är konstigt att samhällets gatubelysning har varit tänd under sommarens ljusa kvällar och morgnar. Det rimmar illa med kommunens strävan att spara energi och pengar, tycker bland annat Marie Östergren.

– På många andra ställen i länet har man valt att släcka ner. Just nu under sommarmånaderna behöver man inte ha tänt, säger Marie Östergren. 

Hur länge lyser det? 

– Det börjar strax efter nio, halv tio och sedan lyser det till morgonen. Det är den tid som man vill att det ska vara tänt på vintern. Men nu är det ju ljust hela natten så det känns onödigt.

Många i Unnaryd pratar om gatlyktorna som varje dag stått och brunnit under flera timmar i klart solljus. Men få vill säga något på band eftersom det finns en oro för att kommunen då ska dra in belysningen även vintertid.

– Jag är rädd för att de släcker ner helt och hållet, och då är det ju bättre att det är tänt året runt.

Kent Backlund som är VVS-samordnare i Hylte kommun, fick höra talas om den onödiga belysningen först idag. Han säger i en kommentar till Radio Halland att han är mycket förvånad över att frågan inte tagits upp med honom tidigare, eftersom hans jobb är att spara energi, och detta verkar mycket konstigt.

Rakt av vet han inte vem som är ansvarig för att lyktorna brinner när det är ljust, eftersom några tillhör kommunen några vägverket och Eon står för själva driften. Men nu ska han gå till botten med frågan. Och Unnarydsbon Marie Östergren hoppas på en förändring.

– Allra bäst vore att man anpassade det efter årstiden, säger Marie Östergren.