Valstugor flyttar ut

Valet närmar sig och snart dyker valstugorna upp på gator och torg. I de flesta av de västmanländska kommunerna är det upp till partierna själva att ordna med valstugor. Men i till exempel Arboga är traditionen att kommunen håller med husrum åt de politiska partierna under valkampanjerna.

Mellan valen står de röd-vita valstugorna uppställda på rad i kommunens förråd.

– Ja, de står här på förrådsgården, fyra stycken, uppställda i väntan på valet. Nu ska de ses över, bättras på lite färg och städas inuti, säger Michael Grund som är arbetsledare på tekniska förvaltningen i Arboga kommun

I Arboga vill man att det ska se enhetligt ut när partierna ställer upp sig på torget för att värva väljare, och att det ska vara lika stugor för alla - oavsett partiernas storlek. Därför håller kommunkansliet med valstugor.

Och de har varit med ett tag, de små och ganska enkla friggebodarna med varsin dörr och ett fönster som står på rad i kommunförrådet.

– Jag tror de tillverkades för 12 år sedan, och de har ju bättrats på lite under åren. Fönster har reparerats och det har målats lite utvändigt.

Tanken är att valstugorna också ska kunna användas mellan valen, vid olika evenemang som kommunen har eller lånas ut till andra arrangemang runtom i Arboga.

Nu ska valstugsamlingen kompletteras med ett par nya stugor, innan de ställs ut på torget för årets valrörelse.

– Och efter valet, då hämtar vi tillbaka dem igen och ställer upp dem. Så får de stå här i fyra år till, till nästa val, säger Michael Grund, arbetsledare på kommunförrådet i Arboga