Brittiska underrättelsetjänsten:

"Irakkriget orsaken till bombåden i London"

Storbritanniens förre premiärminister och Labourledare, Tony Blair, får allt svårare att förklara varför han drev igenom beslutet att gå i krig med Irak. Det var ett krig som är orsaken till de terrorattentat som inträffat i Storbritannien. Det säger nu den brittiska underrättelsetjänsten som vittnat i de pågående förhören i London som skall klargöra upptakten till och effekterna av kriget i Irak.

Ut ur skuggorna kom förre chefen för underrättelsetjänsten, MI5, för en blixtvisit i offentligheten. Och det som förvånat alla är hur öppenhjärtligt frågorna besvarades och hur förödande kritiken av dåvarande Labourregeringens beslut att invadera Irak var. Hon heter Eliza Manningham-Buller och är tidigare chef för underrättelsetjänsten. Hon tvekar inte då hon säger att kriget i Irak tydligt radikaliserade unga brittiska muslimer.

Tony Blair har i tidigare förhör hållit fast vid att den information han hade visade att Irak var ett hot och att Saddam Hussein hade tillgång till massförstörelsevapen. Eliza Manningham-Buller avfärdar detta och hävdar att den brittiska underrättelsetjänsten vid tiden inte ansåg att Irak utgjorde något hot - amerikanska CIA hade som alla vet en annan uppfattning, säger hon. När medierna uttryckte förvåning över att det var unga brittiska muslimer som sprängde sig själva i luften och tog 52 människor med sig i döden för fem år sedan i London, så var underrättelsetjänsten inte förvånad.

– Det fanns många brittiskfödda muslimer, även tredje generationens invandrare som tilltalades av Osama Bin Ladens ideologi och det var otvetydigt det brittiska beslutet att invadera Irak som starkt bidrog till detta, säger Eliza Manningham-Buller.

Avslutningsvis fick hon frågan om det fanns någon lärdom att dra av detta? Ja, svarade hon, man skall inte luta sig mot undermålig och fragmentarisk information när man skall besluta om man skall gå i krig eller inte. Och lika snabbt som den tidigare underrättelsechefen dök upp till det offentliga förhöret, lika snabbt återvände hon till skuggorna.