Piteå

Full fart i Piteå

Det är fullt i depån på Piteå motorstadion där drygt 80 förare nu laddar inför SM-deltävlingen i rallycross på söndag.

- Det här är det största som har hänt i vår historia, att vi har tre stora tävlingar på raken. Det är ganska tufft, jag vet inte om vi borde ha tagit på oss allt det här, men nu är det bara att löpa linan ut, säger Kurt Pettersson, ordförande i Piteå Motorsällskap.

Enligt Kurt Pettersson så gästas Piteå av de två vassaste förarna i norr.

- Fredrik Tiger leder SM-serien efter två deltävlingar, så han är het. Han vann i fjol så jag misstänker att han kommer att vara och slåss om den platsen. Sedan har vi Thomas Öhman som gör comeback i år. Han körde i fjol och är alltid i toppen. Men det blir jätteintressant att se vad Thomas från Älvsbyn kan prestera, han kan mitt i allt stå högst upp på pallen, säger Kurt Pettersson.

På söndag SM i rallycross alltså, nästa helg blir det ungdoms-SM i motocross och helgen därpå är det dags för Sverigecupen i motocross som är en kvaltävling till den stora SM tävlingen.

Det är bråda dagar för Piteå motorsällskap, berättar föraren och pitebon Jonas Ökvist som ska tävla i klassen supernationell 24 00, som förra året tog en tredje plats.

- Jag förbereder mig genom jobba, mer eller mindre dygnet runt, ideellt här ute på motorstadion. Det är inte bra uppladdning men det hör till.

- Vi har kört två tävlingar hittills i år och det har gått mindre bra. Det är bästa möjliga motstånd även här, hela eliten kommer hit, så det blir riktigt tufft, säger Jonas Ökvist.

I Piteå körs klasserna:

Supernationell klass1:

Fri trimning samt tvåhjulsdrift, med förare som Thomas Öhman Älvsbyns MS och Svenske Mästaren Fredrik Tiger Kalix MK, och där hoppas man få se Älvsbyns skoterproffs Emil Öhman till start.

Supernationell klass 2:

Det är ganska identiska bilar som i klass 1 men dessa har en volymbegränsning på motorerna på max 2400cc. Bland aktuella förare i den klassen finns Jonas Ökvist från Piteå.

Junior SM:

Klassen har 26 startande och där körs med många olika bilar som exempelvis, Saab, Volvo 240 och Peugeot.