Östergötland

Aktuellt med stölder på stranden

Just nu är det högkonjunktur för stölder på stränderna. Oftast är det ipod, mp3spelare, kameror, plånböcker och mobiltelefoner som stjäls.

Några ungdomar i Värnamo som badade häromkvällen på Ohsudden blev bestulna. En av dem är 18-åriga Maria Larsson.

– Femhundra spänn var borta, en kompis mobiltelefon och en annan kompis kamera, säger Maria Larsson.

Det är svårt att veta hur många stölder som sker på badstränderna, för många stölder anmäls aldrig vare sig till polisen eller till försäkringsbolaget, eftersom självrisken är större än värdet på det stulna.

– Det är nu som folk befinner sig på stränderna det är nu vi märker av att de drabbas, sen är det helt avgörande om det finns några ligor just på den stranden eller orten, säger Johan Ander på Länsförsäkringars skadeenhet i Jönköping.

För att få ersättning via försäkringen, så krävs det olika grad av uppmärksamhet över sina prylar på stranden, beroende på värdet av det stulna.

– När det gäller kontanter ställs höga krav på aktsamhet det gäller även ipod, smycken kameror. När det gäller övrig egendom som kläder, badlakan har vi inte riktigt samma krav på, säger Johan Ander.

Det som stjäls mest på stranden är mobiltelefoner, mp3spelare och plånböcker. Jonas Ander på försäkringsbolaget har ett råd att skicka med till stranden.

– Tänk efter vad du måste ha med dig! Lämna smyckena hemma och ta inte med dig mer pengar än du behöver.

Karin Malmsten, Sveriges Radio Jönköping
karin.malmsten@sr.se