Ny massgrav upptäckt i Mexiko

En massgrav med minst 38 kroppar har hittats i delstaten Nuevo Leon i norra Mexiko. Det är tredje gången på kort tid som en massgrav av det här slaget hittas.

Det var ett anonymt telefontips som förde polisen till platsen, en övergiven tomt någon mil utanför staden Monterrey. Ingenting tydde på att där skulle finnas någon grav. Man var tvungna att gräva till fem meters djup innan man fann något.

Men där fanns de, hittills har 38 kroppar grävts fram, torterade, styckade och brända.

Polisen tror att det rör sig om offer i kriget mellan knarkkarteller som slåss om kontrollen över Nuevo Leon, som är en viktig led i smuggeltrafiken mot USA.

Kartellerna använder sig ofta av kriminella ungdomsgäng och mycket tyder på att de döda är medlemmar i ett sådant gäng, som fallit offer för ett annat, som arbetar för en annan kartell.

Detta var den tredje massgraven som grävts upp i trakterna kring Monterrey, de senaste veckorna. För bara två år sen var Monterrey en fredlig stad med framåtanda som brukade beskrivas som Mexikos mest moderna och utvecklade stad.

I dag är Monterrey ett slagfält i kriget mellan å ena sidan en ohelig allians mellan Sinaloa- och Gufkartellerna, som är de traditionella kartellerna i norra Mexiko, och å den andra sidan Los Zetas, ledd av tidigare yrkesmilitärer som från att ha varit en slags legoknektsarmé som arbetat åt andra karteller, nu har blivit sin egen.