Loveparade läggs ned i respekt för offren

Tyska myndigheter har i dag inlett en större utredning om olyckan på en musikfestival i Duisburg i går, som krävde 19 människors liv. Arrangören har också bestämt att festivalen läggs ned.

Rainer Schaller, arrangör för Love Parade, berättade på eftermiddagens presskonferens i tyska Duisburg att beslutet att lägga ned Love Parade beror på respekt för offren och deras familjer och vänner. Därmed blir det ingen festival i Gelsenkirchen nästa år som det var planerat.

En stor utredning har nu satts igång för att reda ut hur det kunde ske. Bilder har kablats ut som visar hur publikmassan vid ingången trycktes ihop in i en tunnel, nästan som i en tratt. När paniken utbröt försökte alla att ta sig därifrån för att klara sig därifrån levande, men hittills har alltså nitton personer avlidit.

Hittills har ingen tagit på sig ansvaret för olyckan. Duisburgs borgmästare Adolf Sauerland säger att han inte tycker att det är nödvändigt att någon tar på sig skulden förrän utredningen är klar över hur det kunde ske.

Sauerland säger också att det på förhand fanns en säkerhetsplan för festivalen. Men flera vittnen säger till tyska tidningen Bild att de försökte varna polisen på plats att det var överfullt i tunneln men att polisen på plats ignorerade dem.

Petter Säterhed är säkerhetsexpert och jobbar mycket med stora svenska evenemang, bland annat Peace and Love-festivalen i Borlänge. Han säger att det är viktigt att arrangörerna ser till att tänka åt folkmassorna.

– En folkmassa har inte en kollektiv intelligens, den kan inte kommunicera med sig själv. Därför är det upp till arrangören att kommunicera åt folkmassan. I praktiken innebär det att inte skapa en situation som folkmassan måste vara smart i, säger han.

När Säterhed kommenterar vad som hände i Duisburg i går är det framförallt en sak han reagerar över. Uppgifterna om att en miljon människor skulle ha samlats på en så liten yta.

– En överslagsräkning är sex personer per kvadratmeter, och att ha det som medeltal på ett område är vansinne. När man tänker på publikkapacitet ska man alltid tänka i underkant och ha en buffert, säger han.