Flest homobröllop i storstäderna

Från och med första maj förra året har homosexuella par haft möjlighet att gifta sig i Sverige, och hittills är detta något som sker nästan uteslutande i storstäderna.

Nu har det gått över ett år sedan homosexuella par har haft möjlighet att gifta sig i Sverige. Men i många mindre städer i landet, har ännu inget gaypar satt ringar på varandras fingrar.

– Det är ju samma sak som att komma ut och jag tror inte att det är så accepterat att ingå partnerskap när man bor till exempel i Norrland. De känner kanske så här, "ja men varför ska vi vara de första, det är ju pinsamt, folk kommer att titta ut oss, vi kommer att vara bögen i byn med alla!", säger Robin Svensson som egentligen heter något annat.

Av nästan åttahundra homosexuella par som ingick äktenskap förra året, har nästan hälften av dem registrerats i Stockholmstrakten (Stockholms län). På andra plats kommer Skåne län, och strax därefter kommer Västra Götaland, där Göteborg ingår, enligt statistik från Statistiska centralbyrån.

Man kan ingå äktenskap på flera sätt. Antingen genom att omvandla sitt tidigare partnerskap till äktenskap, eller som 314 par gjorde under förra året - att gifta sig, borgerligt eller i kyrkan.

Robin är både trans- och homosexuell och berättar hur det var att komma ut i en mindre stad.

– Det var ju självklart jättejobbigt och jag tänkte väldigt mycket på hur samhället skulle ta det. Även om man inte bryr sig, så är det ändå väldigt jobbigt att bli uttittad och utskrattad och kanske misshandlad - man vet inte vad man kan vänta sig.

Spelar det någon roll var man bor?

– Ja, definitivt. I Stockholm finns ju så många fler hbt-personer och fler hbt-föreningar. I ett mindre ställe bor man kanske 20 mil från närmaste stad och kanske aldrig har träffat en annan hbt-person innan. Så det är väldigt stor skillnad beroende på var man växer upp, säger Robin Svensson.