Stockholm

Premiär för årets Pridefestival

I dag startar den årliga pridefestivalen i Stockholm. Förra året gick festivalen, som ska lyfta fram frågor som rör homo-, bi- och transpersoner, med nära två miljoner kronor i förlust.

Lovise Brade Haj som är vice ordförande för Stockholms pride säger att förra årets förlust inte ska påverka årets festival men arbetet inför årets pride har varit annorlunda.

– Alltså vi har varit väldigt, väldigt kostnadsmedvetna, vi har ju sett över rutinerna, bland annat för internfakturering och vi har varit medvetna om vilka kostnader vi har tagit på oss jämfört med vad vi varit tidigare, säger Lovise Brade Haj.

Kommer ni att kunna undvika en förlust i år?

– Ja det utgår vi ifrån, vi ligger väldigt bra till med försäljningen så vi utgår absolut att det kommer att gå bra i år, säger Lovise Brade Haj

I år har festivalområdet flyttats från Södermalm till området kring Sjöhistoriska museet vid gärdet i centrala Stockholm.

Också paradvägen till helgen går en annan väg i år. Paraden startar Zinkensdam på Södermalm. Sedan fortsätter den längs Hornsgatan, Slussen, Gamla Stan och Strandvägen mot Djurgården och det nya festivalområdet vid Sjöhistoriska museet.

– Vi har legat vid Tantolunden på Södermalm jättelänge och det har funnits många röster om förnyelse. Sedan har det funnits möjlighet att vara på en jättevacker plats med vatten omkring oss och jättetrevliga grannar så vi valde att göra något nytt och erbjuda våra besökare något nytt, säger Lovise Brade Haj

Temat på årets Pridefestival är makt. Alla som medverkar under festivalen ska själva tolka och lyfta upp sitt eget perspektiv av makt.

En orsak till årets tema det är att det är valår som också kommer att märkas på festivalområdet.

 – Framför allt påverkar det på så sätt att vi har väldigt många politiker som kommer vara här, alla partier utom Kristdemokraterna kommer vara representerade i Pride park, och på Pride house finns även kristdemokraterna med och sedan kommer vi ha en stor partiledardebatt på Pride house där vi mer konkret kommer få höra hur det blir efter valet med de två olika regeringsalternativen, säger Lovise Brade Haj.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se