Fildelning

Musiker får allt mindre betalt

Inkomsterna från ersättningen för privatkopiering till musiker, skådespelare och andra artister rasar.

De har förlorat nästan 100 miljoner kronor om året på att fildelarna har slutat bränna cd-skivor.

Idag får svenska artister, via rättighetsorganisationen Copyswede, en andel av vinsten på försäljningen av inspelningsbara cd-skivor, dvd-skivor och mp3-spelare, men den föll förra året med omkring 30 procent.

På två år har ersättningen halverats och artisterna och upphovsmännen har förlorat omkring 100 miljoner kronor i årliga intäkter.

Det beror på att fildelarna inte längre bränner ner nedladdat material på skivor. I stället kan filerna användas direkt från datorn eller flyttas över till olika typer av bärbara spelare, som inte är avgiftsbelagda.

Därför vill nu Copyswede utöka möjligheten att ta ut en avgift också på externa hårddiskar, usb-minnen och mobiltelefoner med lagringsminne, eftersom tekniken utvecklas, säger Mattias Åkerlind, vd för Copyswede:

-Det är helt givet att man ska ha sin ipod, att den ska omfattas, men sedan flyttar ipoden in i iphonen istället och då är den inte med, det är inte rättvist, säger han.

Lagstiftningen säger att när det gäller produkter som är särskilt ägnade för privatkopiering ska man ta ut avgift. Men tillverkarna av mobiltelefoner menar att deras produkter inte är särskilt ägnade för kopiering och lagring.