karlstad

Kommunala cyklar på vift i stan

Karlstads kommun har problem med att de kommunala lånecyklarna, Solacyklarna, inte lämnas tillbaka. Förra veckan fick kommunen nog och anmälde de försvunna cyklarna till polisen. Av totalt 101 cyklar är 19  borta.

– Jag förstår inte varför folk inte lämnar tillbaka cyklarna, vi måste väl bli hårdare och inte vara så snälla, säger Christopher McFann som är en av de som jobbar med Solacykelns utlåning på Stora torget i Karlstad. 

Stort intresse
Intresset för att låna cyklarna är brett, både turister och karlstadbor i alla åldrar är intresserade av lånecyklarna. Mot uppvisande av legitimation får man låna cykeln gratis under en dag, men många bestämmer sig för att låna dem en betydligt längre tid. Framförallt är det ungdomar i åldern 18 till 25 som är dåliga på att lämna tillbaka cyklarna, säger utlånaren.

– Vissa har vart borta i nästan en månad, men det är svårt att ta tillbaka dem.

Trots polisanmälan saknas fortfarande nästan en femtedel av cyklarna.

– Vi har namn adress och telefonnummer till låntagarna, men när vi ringer så svarar de inte. Vi kan ju inte gå hem till dem, det skulle kunna vara lite farligt.

– Vi har kommit övenens om att om vi inte får tillbaks cyklarna i tid så anmäler vi till polisen direkt. Hoppas at det hjälper och att vi får tillbaka cyklarna nu, säger Christopher McFann.