Belöning för tips om djurplågare

Det har vid tre tillfällen på kort tid knivskurits kor på Byle Gård i Malsta, utanför Norrtälje. Och nu reagerar Norrtäljebon och riksdagsplitikern Jan Emanuel Johansson som utlovar 10 000 kronor till den som kan tipsa om vem som plågar korna.

Håkan Brolin är inspektör vid kriminalavdelningen på Norrtäljepolisen.

– Det vi har gjort hittills för utom anmälningsupptagningar är att höra grannar och bearbetat de tips som vi har fått in.

Hur många tips har ni fått in hittills?

– Jag har inte räknat igenom dem, men det har kommit ett antal. Och vi läser igenom varje tips och försöker att bedöma värdet av dem.

Det är nu tre tillfällen på en och samma gård, finns det något särskilt motiv mot just den här lantbrukaren?

– Det är något vi funderat över men vi har inte funnit något som helst motiv ännu.

Och nu har Norrtäljebon och den socialdemokratiska riksdagspolitikern Jan Emanuel Johansson utlovat en belöning på 10 000 kronor till den som kan tipsa polisen om vem som ligger bakom djurplågerierna.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att få sådana här människor att inse allvarit i vad de gör. Och jag tror också att, begår man en sådan här vidrig handling så kommer det heller inte att stoppa och stanna vid en kossa.

Vad tror du att din belöning kan medföra?

– Min förhoppning är ju att, om man ser det internationell så är det ett ganska vanligt tillvägagångssätt när man verkligen vill att någon ska åka fast för någonting. Så man kan kalla det för angiveri när någon klommer in med ett tips för att få den här lösensumman. Man får kalla det vad man vill, för mig är det viktigast att den här personen åker fast.

Varför brinner du så mycket för djurfrågor?

– Det har jag alltid gjort, jag har varit medlem i förbundet djurens rätt längre än vad jag varit medlem i Socialdemokraterna.

Men Håkan Brolin på polisen i Norrtälje vill inte kommentera Jan Emanuels Johanssons eventuella belöning. Utan uppmanar allmänheten att tipsa oavsett vad.

– Jag har väl inga kommentarer egentligen till belöningen utan jag tror och hoppas på att allmänheten är villiga att hjälpa oss i det här ärendet i alla fall. Det är ett ärende som borde beröra alla, det gör det i alla fall här hos oss.

Är ni vana att jobba med belöningar av tips som kommer in?

– Det kan jag inte påstå att vi är. Och när jag ändå pratar om tips så skulle jag vilja be er som hör det här att, var inte rädd för att ringa till oss om ni så bara tror er ha sett någonting som kan ha med saken att göra. Och då ber jag er också att inte vänta inte femton tjugo minuter om ni skulle se någon person vid den aktuella gården utan ring omedelbart. Så ger ni oss en större chans att hinna ut, så att vi kan få tag i den personen och få stopp på det här eländet.