Västernorrland

Närpolis får bära en del av länskriminalens arbetsbörda

Flera av länets närpolisområden utreder just nu grova brott som i vanliga fall skulle ha hamnat på länskriminalens bord. Anledningen är att länskriminalen har fullt upp med att utreda det rekordstora antalet mord och grova våldsbrott i länet.

Leif Sundin är förundersökningsledare i Örnsköldsviks närpolisområde.
– Vi får handlägga en del brott som egentligen ska handläggas av länskriminalen. Till exempel har vi handlagt en del sexbrott, våldtäkter och även våldsbrott mot minderåriga.

Normalt sett är det länskriminalpolisen i Västernorrland som utreder de grövre brott som inträffar i länet. Men närpolisområden som Sollefteå, Örnsköldsvik och Härnösand får nu rycka in för att hjälpa länskriminalen med deras arbetsbörda. Bland annat handlar det om utredningar av barnmisshandel, ett brott som kräver särskilda kunskaper hos utredarna.
– I sådana fall gör vi de delar där ingen specialkompetens krävs, och så gör länskriminalen resten, till exempel att förhöra barnen, säger Bengt Jansson, biträdande närpolischef i Härnösand. 

De nya utredningarna gör att det blir svårare för närpolisen att hinna med sina vanliga arbetsuppgifter, enligt Leif Sundin på närpolisen i Örnsköldsvik.
– Vi får mer att göra och får prioritera på ett annat sätt. Vi kan inte lägga ner lika mycket tid på andra saker som vi egentligen vill göra.

Men att få hantera nya typer av uppgifter är inte bara negativt, tycker Bengt Jansson på närpolisen i Härnösand. 
– Många av våra utredare som har hållit på ett tag tycker att det är intressant att få jobba med grövre brottslighet. Så jag tror det är positivt för verksamheten att de får göra något annat än det vanliga.

Jonas Hägglund
jonas.hagglund@sr.se